101 ПРОТОКОЛ СО НАЈЕФЕКТИВНИТЕ МЕТОДИ ЗА РАСТ НА КОСАТА

!

101 HAIR CLINIC ги имплементира најефективните нови методи во своите третмани за да обезбеди оптимални резултати во растот на косата.

Mикронидлинг мезотерапија е нова метода која користи специјално дизајнирам автоматизиран уред за прецизни и безболни микроубоди на кожата. Механизмот на оваа терапија е стимулација на растот благодарение на факторите на раст на косата кои се ослободуваат при микроповредите на кожата како активација на матичните клекти во коренот на влакното.

Ласерската биостимулација пак е најдобриот неинвазивен метод кој им предава енергија на корените на влакното кои истата ја користат за подобрување на својата работа.Ласерската светлина се апсорбира од страна на фоликулот и обезбедува раст и репликација на клетките од коренот на влакното одржувајќи го растот на влакното.


101 тониците пак го го регулираат ДХТ, ја поттикнуваат циркулацијата и носат хранливи материи, ја стимулираат работата на коренот на влакното и го спрелуваат опаѓањето и секако го одржуваат здравјето на скалпот.

Стандардните третмани со 101 тоници остануваат незаменливи за успешни резултати а современите методи ги носат резултатите на ново повисоко ниво.

СО 101 ТЕРАПИЈА И ЛАСЕРСКА БИОСТИМУЛАЦИЈА ДО ПОГУСТИ ЗАЛИСТОЦИ

Продлабочување на фронталната линија со формирање на залистоци е првиот стадиум на развој на наследниот тип на губење на коса.
Појавата на залистоци не е проследена со интензивно опаѓање на косата,туку со суптилно ослабнување на косата во фронталниот дел. Често пациентите ги занемаруваат залистоците, и поминуваат дури 2 години додека не забележат вистинско влошување.
Но сепак, доколку се реагира во првите неколку години, третманот на залистоците може да даде одлични резултати.

Нашите докторки-трихолози испланираа локална терапија со 101 тониците која даде подобрување на густината на целиот фронт како и на залистоците. Терапијата беше дополнета со серија третмани со ласерска биостимулација,која овозможи уште еден степен на згуснување за само три месеци.
Третманот продолжува додека се постигне полн волумен и густина.

МАСТЕЊЕТО НА КОСАТА МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА

ПРАШАЊЕ ОД ПАЦИЕНТ :
Имам мастење на косата, ги пробав сите шампони кои ме советуваа но ниту еден не помогна. Пробав и специјални за мастење кои уште повеќе ми го потенцираа мастењето па и дури бебешки затоа што мислев дека другите ми се премногу силни.Косата морам да ја мијам секое утро за да имам фризура. Но не се чувствувам самоуверено зато што до крајот на денот веќе е масна. Што треба да превземам?

ОДГОВОР ОД ДОКТОР-ТРИХОЛОГ :
Адекватен шампон и соодветна фреквенција на миење на косата е предуслов за да го решите мастењето на косата. Вие имате природно масна коса и не можете да очекувате дека таа ќе стане нормална.
Но, можете да го контролирате мастењето и да овозможите добар изглед на косата.


Премногу силни шампони за мастење кај жени навистина не помагаат затоа што го пресушуваат скалпот. Особено ако секојдневно се мие косата. Кај жени најдобро е миење преку еден ден со шампон кој е наменет за масна коса за жени. А мажи може да ја мијат косата и секој ден со адекватна комбинација на шампон. Никако не смеете да користите бебешки шампон затоа што тој не може доволно да ја исчиси кожата бидејќи е преблаг. Шампоните за масна коса треба да бидат без силикон и без парабени, по можност органски или со природни состојки, за да не ги зачепуваат порите на влакното, како што е Bain TS,Leonor Greyl.Тони за регулација на мастењето е совршен после миење на косата, пр. Tonique vegetal, чии растителни екстракти ќе ја регулираат акативноста на лојните жлезди.


Исто така, зачепувањето на порите на влакното го потенцира проблемот со мастењето. Обично препорачувам и сауна третман на масната коса и скалп, на секои 3-4 недели, кој ќе помогне длабински да се исчисти скалпот. Слично како третманот за лице. Тој третман ќе обезбеди чистење на скалпот, но ќе даде и еластичност и волумен на косата.

ЛАСЕРСКА БИОСТИМУЛАЦИЈА ЈА ВРАЌА ГУСТИНАТА НА КОСАТА И ЗДРАВЈЕТО НА СКАЛПОТ

Почетни промени во квалитетот на косата може да се забележат после долгогодишна анемија. Иако косата може целосно да се обнови после нормализирање на крвната слика сепак кај пациенти со генетска предиспозиција на губење на косата не се одвива спонтана регенерација.
Перутот кој е многу изразен и воспалението на скалпот поради тој перут исто така допринесуваат за дополнително опашање но и за бавно обновување на косата.

Неопходно е првин да се изрегулира перутот и врати здравјето на скалпот. Со тоа се нормализира и опаѓањето на косата и се обезбедуваат оптимални услови за да се продолжи со стимулативниот третман за раст на косата. Ласерска биостимулација и 101 терапија беше планираната интензивна терапија од страна на нашите докторки-трихолози.

За само неколку месеци, резултатите се видливи а густината на косата повторно е нормална.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДЕКА НАВИСТИНА ОЌЕЛАВУВАТЕ?

Ако неочекувано поголем број на влакна, се јават при чешлање или на перница, на гардероба,тогаш секој се запрашува дали тоа зголемено опаѓање е нормално. Дали ја губите косата привремено или трајно?

Ова прашање е особено стресно за мажите кои имаат блиски роднини со ќелавост. Наследната ќелавост (андрогенетска алопеција) има генетска основа и се појавува во фамилијата. Маж кој има фамилијарна историја на губење на коса може сериозно да се загрижи околу секојдневното губење на косата кое одеднаш станало поизразено од порано.

Ако релативно голем број на влакна, над 100, опаѓаат подолго време, подолго од 2-3 месеци тогаш станува веројатно дека личноста развива видливи знаци на наследна ќелавост. Може проретчувањето на косата сеуште не е видливо, но токму ова опаѓање може да биде првата фаза од развојот на ќелавоста.

Исто така ако забележувате истенчување на косата, постепено губење на волуменот и квалитетот на косата кое трае со години, тогаш не е очекувано дека таа коса спонтано ќе се обнови.

Ако забележувате многу мали *бебешки* влакна,исто така треба да се сомневате на недоволен раст на косата поари слаба функција на коренот на влакното.

Личност во оваа позиција не треба да чека доказ за трајно губење на косата, за да побара совет и помош од професионалци. Може да имате бенефит од консултација со доктор-трихолог од 101 Hair Clinic. Докторот може да установи од кои причини опаѓа косата, дали се развива наследната ќелавост и може да препорача медицински третман за да се забави опаѓањето и да се стимулира растот уште во раните фази.

ЕФЕКТИВНИТЕ МЕТОДИ ДАВААТ БРЗИ РЕЗУЛТАТИ ВО РАСТОТ НА КОСАТА

Андрогенетската алопеција кај пациентот почнува со продлабочување на залистоците а потоа продолжува со проретчување на фронталниот дел. Дермоскопските знаципокажуваат истенчени и влакна во фронтот и слаб раст, а знаците на атрофија веќе се пристуни во залистоците.

Нашите докторки-трихолози препорачаа само 101 терапија која пациентот дисциплинирано си ја спроведуваше што резултира со многу брзи и евидентни резултати.
После стимулацијата на растот се постигна доволен број на влакна, но терапијата продолжи со целда се обезбеди зајакнување на тие влакна.

За само 5 месеци густината и квалитетот на косата се сигнификантно подобрени а пациентот е презадоволен.

БОГАТСТВО ОД АНТИОКСИДАНСИ ЗА КОСАТА ОД ЦРВЕНО ЈАБОЛКО

Јаболките, независно дали се црвени, зелени, жолти или розе се богати со многу витамини, антиоксиданси, растителни влакна и други нутритиенти. Освен што се одличен извор на енергија, ова овално овошје е многу добро за вашата кожа, коса и севкупното здравје секако.

Црвениот делишес се најбогати со антиоксидански, а жолтиот делишес и јонаголд имаат висока содржина на кверцетин.
Јаболките содржат неколку витамини кои го промовираат здравјето на косата.
Витаминот Е ја поттикнува циркулацијата на крвта, забрзувајќи го растот на косата. Витаминот Б-6 продуцира меланин за добра боја на косата и превенира прерано стареење и побелување на влакното.
Јаболките, освен витамини содржат и минерали како магнезиум, натриум, калциум и бакар. Овие минерали помагаат во намалување на губењето на косата и одржување здрав скалп. Исто така содржат процијанид, природна состојка која го поттикнува растот на косата.

Затоа јадете едно јаболко дневно за здрава и сјајна коса!

НАВРЕМЕН ТРЕТМАН РЕЗУЛТИРА СО ПОТПОЛН РАСТ НА КОСАТА

Телоген ефлувиум е форма на нецикатрициелна алопеција која се карактеризира со дифузно опаѓање на косата обично после акутна активација. Освен акутна се препознава и хронична форма со подолго траење и посериозен тек. Телоген ефлувиум е реактивен процес предизвикан од метаболички или хормонален стрес или медикаменти. Генерално, регенерацијата на косата може да биде спонтана и да се обнови за шест месеци, но за жал не се одвива секогаш така.

Нашата пациентка, која е добро информирана,забележала дека косата не се обновува во рамките на очекуваното и веднаш се обрати на преглед кај нашите доктори-трихолизи. На трихолошката анализа, се јасно препознатливи знаците на телоген ефлувиум кој не се нормализира и недостасува раст на косата.
Планот на терапија вклучува 101 тоници директно во комбинација со ласерска биостимулација заради постигнување на побрзи и оптимални резултати.
За само три месеци, растот беше нормализиран, а густината на косата обновена.

ПРАВИЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА ПЕРФЕКТНИ РЕЗУЛТАТИ ВО РАСТОТ НА КОСАТА


Планот на терапија е од круцијално значење за да се добијат перфектни резултати и задоволни пациенти. Кај понапреднати стадиуми на проретчување на косата, комбинација од неколку третмани може да гo искористи максималниот потенцијал на фоликулите и да даде перфектни резултати.

Микронидлинг мезотерапијата во комбинација со ласерска биостимулација сигнификантно го подобри квалитетот и густината на постоечката коса на теме и круна на глава.
Но фронталната линија поради атрофичните промени после 10 години губење на косата едноставно не може да реагира на терапија оптимално.

Затоа нашите доктори трихолози испланираа трансплантација за да се коригира фронталната линија и уште малку да се дополни комплетната густина на косата.. Изваден е максимален број на графтови кои се распоредија правилно за да форнталната линија добие не само густина туку и природен изглед.

По само 6 месеци косата има перфектен изглед, иако комплентната густина ќе ја добиеме за уште 6 месеци после трансплантацијата.

ЕФЕКТИВЕН А БЕЗБЕДЕН ТРЕТМАН НА ВОШЛИВОСТ

101 Hair Clinic повикува не само на борба за отстранување на вошливоста туку и на избор на безбеден начин за вашите деца. Не смееме да заборавиме дека децата се многу предисопирани на вошливост но и на ризиците од хемиските третмани наменети да ги убијат вошките. Американската Академија за педијатрија изјави : ” Изложеноста на децата на хемикалии треба да се сведе на најниско ниво” .

“Сите производи и реклами се толку насочени кон третирање на вошките, што се заборава дека во суштина токму тој третман се изведува на нашите деца” предупредува д-р Елена Арсова, трихолог од 101Hair Clinic. Вообичаените шампони содржат високо ниво на хемикалии на кои ги изложуваме децата. Со оглед на фактот дека често настанува реинфестација на детето, децата многу почесто се изложени на пестицидите од шампоните. А уште поголема е загриженоста што вошките станаа отпорни на некои вообичаени пестициди кои се користат во шампоните,па родителите упорно го повторуваат третманот со истите производи. Исто така е установено дека на секои 4-5 години вошките развиваат отпорност и на новите пестициди кои се користат во производите. Затоа трендовите во последните години се да се намали изложеноста на децата на хемикалии и да се одберат алтернативни а успешни методи на третман, како електрични чешли, метални чешли, производи со природни состојки.

Роби електричниот чешел за вошки е омилениот производ и на мајките и на децата.

ДАЛИ КОСАТА ОПАЃА ПОРАДИ ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА?


ПРАШАЊЕ ОД ПАЦИЕНТКА : Имам проблеми со намалена функција на тироидната жлезда. Ми го дијагностицираа проблемот пред повеќе од 6 месеци и веќе примам терапија а целокупната состојба ми се подобрува. Но, косата нагло почна да ми опаѓа пред неколку месеци и не престанува да опаѓа. Навистина сум уплашена за мојата коса затоа што почна и да ми се проретчува. Дали можете да ми помогнете?

OДГОВОР ОД ДОКТОР-ТРИХОЛОГ:

Проблемите со тироидна жлезда се една од најчестите причини за опаѓање на косата кај жени. Особено намалената функција на тироидната жлезда дава изразено опаѓање на косата, поради пореметување на циклусот на раст на влакното.
Неопходно е да се третира примарниот проблем, значи да се прима терапија за тироидната жлезда во координација со ендокринолог, како што веќе сте направиле.Иако понекогаш и со терапијата се регулира опаѓањето, за жал не е секогаш така.Кај некои жени косата продолжува да опаѓа иако триодните хормини се стабилизирани.
Често проблемот со косата мора да се регулира локално, значи со адекватни производи локално на скалпот. Затоа што тироидниот дисбаланс трае долго време и последиците по косата може да бидат долгорочни. Се јавува првично дифузно истенчување, значи ослабнување на целата коса, а функцијата на коренот значително ослабнува. Понатаму настапува и трајно губење на косата. Освен губењето на косата, жените со проблеми со тироидна имаат и изразена сувост и кршливост на косата, па е потребна интензивна нега на косата. Значи , проблемот со тиродината жледа е комплексен за решавање сам по себе па врзано со него и проблемот со косата.

Неколкумесечен третман со 101 тоници за стопирање на опаѓањето и стимулација на растот на косата е неопходен. Ласерска биостимуалација дава уште побрзи и подобри резултати и косата може целосно да се поврати ако треманот е навремен.

MИКРОНИДЛИНГ МЕЗОТЕРАПИЈАТА Е ОПТИМАЛНА СТИМУЛАЦИЈА НА РАСТОТ НА КОСАТА

Многу често кај жени се преклопуваат формите на опаѓање. Телоген ефлувиум може значително да го влоши постоечкото наследно губење на косата.
Кај нашата пациентка знаци на андрогенеткса алопеција постојат неколку години наназад. Постепено истенчување на косата со губење на волумен и квалитет се забележуваат подолго време. Но после породувањето се јавува нагло опаѓање на косата во форма на телоген ефлувиум што наследното опаѓање го влошува за еден стадиум повеќе. Пациентката се јави кај нас после година дена од породувањето.

Трихолошката анализа на косата и скалпот покажа сигнификатно истенчување на косата и силно намален број на влакна. Скалот имаше знаци на исктенчување а фоликулите тенденција кон атрофија. Ако не се користи терапија и не се поттикне функцијата на фоликулите, ќе настапи комплетно изумирање.

Докторките-трихолози од 101 Hair Clinic веднаш почнаа со интензивна терапија за стимулациа на растот накосата. Двојна стимулација со различни тоници ја врати функцијата на корените и почна продукција на нови влакна. Резултатите во растот брзо беа приметливи, но терапијата продолжи за да се зајакне квалитетот на косата.
Густината на косата е многу добра, а волуменот на косата
одличен.

ЗОШТО КОСАТА ПОЧНУВА ДА ОПАЃА НА МЛАДА ВОЗРАСТ?

Ако приметивте многу повеќе коса во лавабото или на четката за коса, може имате проблем со губењето на коса. Иако ризикот за опаѓање на косата се зголемува со текот на годините, тоа не значи дека младите личности не страдаат од овој проблем. Напротив,нашите анализи се поклопуваат и со оние на International Society of Hair Restoration Surgery, и покажуваат дека опаѓање се јавува уште на 15-20 годишна вораст, познато како рано опаѓање на косата. Да ги разгледаме потенцијалните причини кои го зголемуваат ризикот од прерано оќелавување.

ДЕФИНИЦИЈА НА *НОРМАЛНО*

Губите коса секој ден. Нормален број на влакна на главата е 100 000 . Со оваков број на влакна, просечно опаѓање на коса од 100 влакна е речиси незабележливо. Поголемо опаѓање е заблежливо и може да даде проретчување на косата.

ВАШИТЕ ГЕНИ СЕ ВИНОВНИ
За жал, наследноста е главна причина за прерано губење на косата. Ако некој од вашите родители почнал да ја губи косата во младост, постои голема веројатност да се јави и кај вас. Може да забележите појава на залистоци или дифузно истенчувње на косата.

ХОРМОНАЛНИ ПРОМЕНИ
Една од најчестите причини за опаѓање на косата се хормонални промени. Тоа е особено случај со женската наследна ќелавост. Пубертетот може да предизвика привремено екцесивно опаѓање на косата во тек на тинејџерските години. Хормоните во тек на бременост може да стимулираат раст на коса, но се јавува привремено опаѓање после породување. Тоа е резултат на наглото паѓање на нивото на естроген, но често циклусот на раст на коса се нормализира за неколку месеци.

ЛОШИ НАВИКИ ВО НЕГА НА КОСАТА
Начинот на кој ја негувате и обликувате косата може да го диктира растот и долговечноста на вашата коса. Топли апарати, како и често трајно виткање или исправување на косата може да доведе до кршливост на влакното. Вашата коса е под сличен стрес и кога е често влечена наназад во цврта пунџа со еластични ластичиња и шноли. Избегнете премногу чешлање: препорачуваме до 100 чешлања или помалку.

ПОСЕРИОЗНИ ПРИЧИНИ
Анемија, габични инфекции, тироидни проблеми можат да направат проблем со косата. Исто така нутрициски дефициенции, што се релативно чести кај тинејџери и млади адулти. Пореметувања во исхраната,како анорексија но и недостаток на протеини и железо исто можат да бидат причина.

ТИМСКА РАБОТА НА ДОКТОРОТ И ПАЦИЕНТОТ ЗА УСПЕХ ВО ТРЕТМАНОТ

Наследното опаѓањето на косата кај многу млади пациенти може да претставува голем емотивен и психолошки стрес.
Кога губењето на косата почнува на млада возраст, пациентите го доживуваат како голем естетски проблем. Што силно се одразува на нивната самодоверба.

Стресот поради губењето на косата, влијае на начин на живот, на исхрана и на спиење, што уште повеќе го влошува опаѓањето. Често пациентите се плашат дури и да ја чешлаат и мијат косата, во страв дека ќе опаѓа повеќе. Поради акумулацијата на маснотии и перут сее јавува и воспаление на скалпот кое исто така придонесува за опаѓањето. На тој начин, наследното губење на косата лесно се влошува со епизоди на телоген ефлувиум, а чувството на пациентите е како косата да не престанува да опаѓа.

Излегувањето од тој маѓепсан круг на губење на косата бара и многу добра стретегија од страна на докторот но и голема посветеност на пациентот. Довербата на пациентот во докторот е неопходна и само со заеднички труд се постигнуваат резултати.
101 терапија, комбинирана со ласерска биостимулација не само што го сопре опаѓањето туку врати и голем дел од изгубената коса. Густината на косата е во граници на нормала а пациентот е презадоволен од резултатите. Но следен чекор е микронидлинг мезотерапија за оптимална густина на косата

РЕГУЛИРАЈТЕ ГО СЕЗОНСКО ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА

Сезонското опаѓање на косата се јавува тишично во есен,особено во октомври. Може да опаѓаат и до 150влакна на ден. Ниту еден период на сезонско губење на косата не треба да трае повеќе од четири до пет недели, по што новата коса треба да почне повторно да расте. Откако ќе престане сезонското опаѓањe, вашата коса најчесто целосно се обновува и регенерира. Иако кај личности со постоеско проретчување тој потенцијал за обновување е послаб.
Затоа е добро да и помогнеме малку на косата во процесот на повторен раст.


СКРАТЕТЕ ЈА КОСАТА
За новата сезона дајте и на косата нова форма согласно новите трендови. Кратењето ќе ги отстрани расцветаните, и крути краеви и ќе и даде волумен на косата. Косата ќе изгледа здраво и сјајно и живо.


ДОБРА ХИДРАТАНТНА МАСКА Е НЕОПХОДНА
Користете добар шампон и маска за да ја зачувате влажноста на влакнотот. Ќе забележите подобрување кшпосле неколку миења. Не ја мијте пречесто косата. Независно од сезоните, 2-3пати неделно е сосем доволно да се мие косата


ОДБЕГНЕТЕ ПРЕМНОГУ АПАРАТИ ЗА СТИЛИЗИРАЊЕ
Намалете го исравуањето виткањето на косата. Топлинските апарати се одлични за феноманална фризура за излегување но пречестото користење не е добро за влакното. Константното шокирање на косата со екцесивна топлина јаелиминра водата од влакното и го оштетува,особено кај веќе фарбата коса.


ВНИМАВАЈТЕ НА ХРАНАТА
Здравјето на косата е поврзано со тоа што консумираме, па косата е одраз на нашата исхрана. Јадете многу протеини свежо овошје и зеленчук. Ако треба додадете и суплементи за коса.


КОРИСТЕТЕ ТОНИЦИ ЗА РАСТ НА КОСАТА


Локална терапија со тоници со стимулативни состојки, ќе и помогнат на косата побрзо да израсне и ќе и обезбедат оптимален квалитет и густина.

Ако косата не се обнови и не израсне, веднаш обратете се на нашите доктори -трихолози за да се утврди точната причина и тип на опаѓање на косата. Некои форми на губење на косата може да резултираат во брзо опаѓање на косата и нејзино проретчување со трајни последици, а опаѓањето може да почне токму во есен.

ДАЛИ ФАРБИТЕ ЈА ОШТЕТУВААТ КОСАТА И СКАЛПОТ?

Секојдневно, сите ние ја оптеретуваме косата со бројни хемикалии кои е одобрени да се користат во козметичките производи за коса, вклучително и хидроген пероксид и амонијак кои можат да се најдат во фарбите за коса.

Најголем број од фарбите за коса и секако бланшот содржат хидроген пероксид, моќна хемикалија која се користи за да се осветли косата. Се користи во концентрација од 3, 6, 9 и 12%. Хидрогенот делува на осветлување на косата преку разградување на пигментот на косата, меланинот, во самото влакно. Фреквентно користење ја ослабнува косата и води до екстремно оштетување и кршливост на косата. Освен последиците по влакното хемикалиите може да предизвикаат и иритација, црвенило и чешање на скалпот. Американското биро за лекови објави дека прекумерно користење на хидроген и амонијак ја истенчуваат косата и ја иритираат кожата на главата. Амонијакот се покажа дека освен кожни проблеми предизвикува респираторни проблеми.

Вашиот фризер може многу да ви помогне во изборот на адекватна фарба и заштита при фарбање па благовремено ќе спречите оштетување.
Ако пак веќе ги приметувате овие промени во квалитетот, структурата и густината на косата тогаш побарајте совет и преглед кај докторите специјалисти за проблеми со коса.
После трихолошка анализа, докторите – трихолози од 101 Hair Clinic ќе ви дадат план на терапија за да на најбрз и најефективен начин го вратите здравјето и убавината на својата коса.

ДОБАР ПЛАН НА ТРЕТМАН КОМПЛЕТНО ГО КОНТРОЛИРА СЕБОРЕИЧНИОТ ДЕРМАТИТ

Во услови на влошена здравствена состојба, пад на имунитетот, неадекватна исхрана, стрес, зголемена влажност итн. знаците на себореичен дерматит можат да се влошат.
Кај пациентот себореичниот дерматит беше под контрола со години. И се одржуваше само со сауна третмани на чистење скалпот на еден до два месеци.
После оперативен зафат на синусите, себореичниот дерматит се јави со полна клиничка слика. Масен интензивен перут, изразено чешање, опаѓање на косата и чувство на непријатност на скалпот.

Веднаш почнавме со сауна третман на скалпот и макроскопскиот дел од перутот беше исчистен со еден третман. За отстранување на микроскопските зачепувања во длабочина на фоликулот докторките –трихолози препорачаа 101 тоник кој длабински ќе продре и ќе ги исчисти порите. Шампонот остана нормален за почесто миење на косата, без потреба да се вклучи медицински шампон за перут. За еден месец себореичниот дерматит е ставен под контрола.

Резултатите се стабилни и одржувањето е повторно со месецни сауна третмани.

ПОТТИКНЕТЕ ГО РАСТОТ НА КОСАТА СО ЗЕЛЕН ЧАЈ

Зелениот чај е надалеку познат по неговите бенефити врз здравјето на луѓето.  Но, Одделот за дерматологија при Националниот универзитет по медицина во Сеул објави дека зелениот чај исто така може да помогне во растот на коса.

Според студиите, епигалокатехин-3-галат (EGCG) , најзначајниот катехин кој се наоѓа во зелениот чај промовира раст на фоликулите. И ги стимулира клетките на дермалната папила да ја зголеми продукцијата на влакна. Исто така, зелениот чај го забрзува метаболизмот. Побрз метаболизам може да го зголеми растот на косата.

Зелениот чај содржи висока концентрација на моќни оксиданти познати како полифеноли. Тие ја заштитуваат клетката од оштетувањата кои ги прават слободните радикали.  Исе познати по тоа што го забавуваат процесот на стареење на клетката. Поради овие особености антиоксидантите го одржуваат здравјето на вашата коса и нејзиниот оптимален раст. Зелениот чај е добар извор на пантенол, кој заедно со другите антиоксиданти од зелениот чај може да помогнат вашата коса да биде зајакната и здрава.

ДАЛИ НЕДОСТАТОК ОД СОН ДЕЛУВА НА КОСАТА?

ПРАШАЊЕ ОД ПАЦИЕНТ :
Во последно време имам несоница и сум загрижен дали тој недостаток од сон ја влоши состојбата на мојата веќе ослабена коса ? Дали недоволно спиење може да предизвика опаѓање на косата? Доколку може, дали можам нешто да направам за да го спречам опаѓањето на косата, освен што треба повеќе да спијам ?

ОДГОВОР ОД ДОКТОР-ТРИХОЛОГ : Да, недостаток од сон може да доведе до опаѓање на косата. Спиењето е време кога телото се опоравува.Просечно 7-8 саати сон е неопходно за да бидете здрави, затоа што недостаток од сон води до исцрпеност на организмот, неспособност за добра концентрација, раздразливост, зголемена телесна тежина како и многу други здравствени проблеми вклучително и проретчување на косата.

Недостаток на сон може да има негативни последици по косата, опаѓање, сувост и безживотност на косата. Дури може да предизвика побавен раст на косата и секако повеќе влакна на вашата четка од вообичаено. Неможноста да спиете доволно влијае и на имуниот систем на телото и доведува до физиолошки стрес. Дури недостаток на сон делува на вашата ментална и физичка издржливост, и на ниво на хомоните кои се потребни на вашето тело. Стресот може да предизвика различни форми на опаѓање на косата како што е телоген ефлувиум а може да биде и тригер фактор за појава на косопад.
Затоа не е изненадување недостатокот од сон како вид на стрес исто така негативно да делува на косата.

Обезбедете си услови полесно да заспиете. Подгответе се еден саат пред легнување така што ќе ги исклучите компјутерите и мобилните телефони а земете нешто да читате со топол напиток. Тоа ќе ви помогне да се опуштите и полесно да заспиете. Ако вашите проблеми со спиење и натаму продолжат треба да поразговарате со вашиот лекар од општа пракса за да се открие причината за тоа. Општ совет за оние кои се загрижени за сувата и кршлива коса вклучуваат третирање на вашите краеви со кондиционери кои не се испираат или масла за коса кои се држат додека спиете а кои ќе помогат во подобрување на квалитетот на косата. Спиење на сатенски или свилни навлаки на перницата може да го намали нивото на триење во тек на спиење и да го намалат оштетувањето на косата.

Советуваме трихолошка анализа на косата и скалпот. Со преглед на косата и скалпот докторките –трихолози ќе го одредат степенот на проретченост на косата, причината за опаѓањето, состојбата на скалпот и можноста за раст на нова коса. Може да се утврди дали имате опаѓање поради недостаток на сон или станува збор за наследна ќелавост или можеби комбинација од двете форми опаѓање. Врз основа на трихолошката анализа наште докторки ќе ви препорачаат терапија адекватна за добивање оптимални резултати во вашиот случај.

ПОТПОЛНО ОБНОВУВАЊЕ НА КОСАТА СО ЛАСЕРСКА БИОСТИМУЛАЦИЈА

Постпородилното опаѓање е еден од најчестите облици на телоген ефлувиум кај жени. После породување поради наглата промена во хормоналниот статус доаѓа до екстремно опаѓање на косата.
Нашата пациентка имаше опаѓање од 200 влакна на ден вториот месец после породувањето. Поради генетската предиспозиција кај неа постои можост за трајни промени во густината на косата.

Доктори трихолози од 101 Hair Clinic, ги препознаа типичните дермоскопски знаци на телоген ефлувиум преку трихолошката анализа. Алармантно беше што не постоеја знаци за регенерација на косата.
Планот на терапија беше интензивен и сеопфатен ,па паралелно е вклучена локална 101 терапија и ласеркса биостимулација.
За два месеци е целосно сопрено опаѓањето.
Косата почна видливо да расте веќе во шестиот месец, а во деветиот е комплетно обновена.
Уште неколку додатни третмани за враќање на квалитетот на косата ќе дадат идеални резултати.

Page 1 of 1012345678910