МЕДИЦИНСКИ ДОКАЖАНИ РИЗИК ФАКТОРИ КОИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА

hair lossСемејна историја. Ризикот од губење на косата се зголемува ако роднини од двете страни на вашето семејство имаат искусено губење на косата. Наследноста, исто така, влијае на возраст на која ќе почнат да ја губат косата и развојната брзина, шема и степенот на вашата ќелавост.

Третирање на косата. Прекумерна употреба или несоодветна употреба на производи за фарбање на косата, преси и пегли за коса може да ја направи вашата коса кршлива и склона кон опаѓање. Прекумерното стилизирање на косата или фризури кои ја повллекуваат косата премногу цврсто предизвикува опаѓање на косата.

Лошата исхрана. Вашата коса може значително да ослабне ако постои недостаток на железо и протеини односно ако во вашата секојдневна исхрана не се вклучени црвено месо, обезмастени млечни производи и житни култури збогатени со железо. Губење на косата поврзани со лошата исхрана често е псоледица на нарушувања во исхраната и нездрави диети.