ДИФУЗНА АЛОПЕЦИЈА - 101 Hair Clinic

Преглед на Проблемот

Што е тоа дифузна алопеција?

Дифузна алопеција во суштина е последица на нарушување на нормалната еволуција на животниот циклус на косата, обично под дејство на некој штетен агенс. Ова предизвикува „незрелите“ влакна одеднаш да влезат во фаза на опаѓање. Во овој период, забележано е општо опаѓање на косата, без посебни специфични области на опаѓање на косата. Може да влијае на растот на косата низ целото тело, но обично е ограничено на косата.

Што предизвикува дифузна алопеција?

Дифузно опаѓање на косата може да биде резултат на голем број фактори кои предизвикуваат физички или психолошки стрес, системски заболувања или надворешни (обично фармацевтски) агенси. Поконкретно, следниве се пријавени како причини за дифузна алопеција:

 • Физички стрес, на пр. по голема операција, тешка инфекција, висока температура, акутно крварење. Исто така, многу жени доживуваат дифузна алопеција после породувањето, па дури и до три месеци подоцна, поради ненадејни промени во нивото на хормоните.
 • Интензивен емоционален стрес, кој предизвикува главно акутна дифузна алопеција.
 • Хронични заболувања како што се анемија, системски лупус еритематозус, амилоидоза, слабост на црниот дроб, хронична слабост на бубрезите, воспалително заболување на цревата, лимфопролиферативен синдром, дерматомиозитис и други хронични инфекции како што се ХИВ и секундарен сифилис.
 • Дерматолошките заболувања како што се псоријаза, себореичен дерматитис и алергиски контактен дерматитис,
 • Ендокрини заболувања. И хипертироидизам и хипотиреоидизам можат да предизвикаат дифузна телогена алопеција. Губење на косата може да се појави и за време на менопаузата поради хормонални промени.
 • Навики во исхраната. Несоодветното внесување на протеини, железо, цинк, есенцијални масни киселини и други хранливи материи, главно заради диети или нарушувања во исхраната (на пример, анорексија) се меѓу најчестите причини, особено кај жените. Синдром на малапсорпција и заболувања на панкреасот исто така може да доведат до дифузна алопеција.
 • Недостатоците на витамин Д и биотин се подеднакво опасни.
 • Лекови како што се орални контрацептиви, андрогени, ретиноиди за третман на акни, антитироидни лекови, некои антидепресиви, антикоагуланти, витамин А, некои категории на срцеви лекови. Исто така, лековите што се користат во хемотерапија за разни видови на рак, кои се цитотоксични, влијаат на косата во анагена фаза, предизвикувајќи дифузна анагена алопеција.
 • Зрачење, што предизвикува губење на косата главно во погодените области.
 • Радиотерапијата, кога е направена на ниски фреквенции, има реверзибилни ефекти врз опаѓање на косата, со само мала промена во квалитетот на косата.

Дијагноза и прогноза на дифузна алопеција

Вообичаено, по период од 3-4 месеци или кога ефектот на штетниот агенс престанува да постои, феноменот се намалува и се намалува проретчувањето. Често е тешко да се дијагностицира. Затоа што истенчувањето се забележува неколку (обично 3-4) месеци по дејството на можната причина, што во повеќето случаи во моментот повеќе не е присутно кај пациентот

Методи на лекување на дифузна алопеција

Проблемот со опаѓање на косата кај дифузната алопеција може да се запре со употреба на терапија која го стимулира растот на косата, на пр. хербални ДХТ блокатори.

101B Формулата спречува ензимски метаболизиран тестостерон од страна на ензимот 5-алфа-редуктаза. Така што самиот процес на формирање на влакното се враќа во нормалниот циклус. Не само што го регулира интензивно опаѓање на косата, туку и спречува претворање на тестостеронот во дихидротестостерон (DHT). Исто така, го блокира врзувањето на DHT со рецепторите на клетките на коренот на влакното. Со што директно се спречува активирање на генетската порака за опаѓање на косата.

Тривалентна комбинирана микрониделинг мезотерапија е нов метод на третман кој го стимулира растот на косата преку активирање на фоликулите на неколку нивоа. Овој метод ги активира булбусот, матрицата и папилата на фоликулот, за да произведе нови квалитетни влакна. Позитивните сигнални патеки низ кои комуницираат структурите на фоликулите се подобруваат и коренот преминува од латентна во фаза на раст.

Доколку имате интензивно опаѓање на косата закажете на време преглед на вашата коса.. Во нашата клиника, ќе добиете детални информации за проблемот, како и индивидуална терапија.

Протокол на лекување

Трихолошка Анализа

Прегледот на косата и кожата на главата со помош на трихоскоп овозможува точна дијагноза, како резултат на примена на најновиот трихолошки софтвер, како и заради долгогодишното искуство на нашите специјалисти.

Индивидуален План на Терапија

Врз основа на формата и стадиумот на алопеција, нашите специјалисти изработуваат индивидуализиран план за лекување кој опфаќа комбинација од 101 формули за домашна употреба и клинички третмани кои ги добивате во нашата клиника.

Успешни Резултати

Преку бесплатни контроли, нашите специјалисти го следат индивидуалниот напредок и преку фотографии го споредуваат резултатот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Hair Clinic

Животот не е совршен, но твојата коса може да биде!

101 Hair Clinic
 • ЗАКАЖЕТЕ ПРЕГЛЕД

  На располагање Ви се врвни трихолози, дерматолози и пластични хирурзи.

 • ПОВИКАЈТЕ НЕ