АНДРОГЕНА АЛОПЕЦИЈА – МАЖИ - 101 Hair Clinic

Преглед на Проблемот

Што е машка андрогена алопеција?

Машка андрогена алопеција е болест на зголемено опаѓање на косата. Уште се нарекува и наследна ќелавост. Влијае на двата пола, но со различен тек на болеста, ефекти и последици. Болеста се манифестира со фактот дека фоликулите на косата се намалуваат, ослабуваат и на крајот престануваат да продуцираат нови влакна.

Кај андрогената алопеција, се јавува одложување или скратување на фазата на раст на косата поради дејството на машките полови хормони – андрогени. Растот на нова коса наместо падната коса се одложува, а косата што повторно расте е тенка и слаба. Хормонот кој го регулира растот на косата кај двата пола се нарекува дихидротестостерон (DHT) и е исто така хормон одговорен за сексуалниот развој на мажите.

Зголемениот ефект на машките полови хормони може да биде последица на наследен фактор. Или одредени медицински болести како што се зголемена простата, корорнарна срцева болест, ендокрини заболувања или нарушувања на тироидната жлезда.

Наследната ќелавост кај мажите често е болест со тенденција на зголемување. Затоа што, покрај наследните и хормоналните фактори, на прогресивноста на оваа болест влијаат и современиот начин на живот, стресот, нездравата исхрана, употребата на одредени лекови, несоодветната козметика, супстанции, третмани и слично.

Клиничка слика на андрогена алопеција

Типичниот изглед, последната фаза на машката андрогена алопеција е целосно голо тема со венец на преостаната коса околу главата. Губење на косата прво се манифестира како истенчување и повлекување на фронталната линија на косата. Со текот на времето, косата на залистоците се губи и на крајот се појавува ќелавост.

Машката андрогена алопеција најчесто се јавува подоцна во животот, но може да се појави и веднаш по пубертетот. Прогресијата на болеста е обично бавна, се движи од неколку децении до неколку години. Вообичаени се и фазите на мирување на косата, кога нема драстични промени во опаѓањето на косата.

Методи на третман на машка андрогена алопеција

Кога станува збор за наследна ќелавост, многу е важно да започнете со третман на време. Најдобрите и најбрзите резултати се постигнуваат во почетната фаза на болеста. Важно е да се знае дека третманот на андрогена алопеција бара време, што е диктирано од самите фази на раст на косата. Комплетните резултати може да се видат по 9 до 12 месеци.

Третманот на машка андрогена алопеција вклучува хербални лекови, специјални производи за нега на коса и многу ефикасни, современи третмани против опаѓање на косата. Проблемот со опаѓање на косата успешно се решава со напреден PRP третман, PRF третман, биоелектрична стимулација, фракционен микрониделинг, мезотерапија, кислородна инфузија, ласерска терапија. Неколку различни третмани можат да се комбинираат, вклучително и локална терапија во зависност од клиничката слика на пациентот. Ако се работи за последните фази на алопеција, односно кога опаѓањето на косата е во завршена фаза, опцијата што останува достапна е трансплантација на коса.

Без оглед на формата на алопеција за која станува збор, клучната работа во решавањето на проблемот со опаѓање на косата е прецизно дијагностицирање, дефинирање на текот и постапката на лекување и пред се индивидуален пристап кон секој пациент. За да се постигнат најдобри резултати, лекарите од нашата клиника несебично му се посветуваат на секој пациент со употреба на најсовремени средства и третмани.

Доколку сакате да го решите проблемот со опаѓање на косата, контактирајте не и закажете преглед. Ние ќе бидеме среќни да одговориме на сите ваши прашања и детално да ја објасниме клиничката процедура и сите детали за терапијата.

.

Протокол на лекување

Трихолошка Анализа

Прегледот на косата и кожата на главата со помош на трихоскоп овозможува точна дијагноза, како резултат на примена на најновиот трихолошки софтвер, како и заради долгогодишното искуство на нашите специјалисти.

Индивидуален План на Терапија

Врз основа на формата и стадиумот на алопеција, нашите специјалисти изработуваат индивидуализиран план на лекување кој опфаќа комбинација од 101 формули за домашна употреба и клинички третмани кои ги добивате во нашата клиника.

Успешни Резултати

Преку бесплатни контроли, нашите специјалисти го следат индивидуалниот напредок и преку фотографии го споредуваат резултатот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Hair Clinic

Животот не е совршен, но твојата коса може да биде!

101 Hair Clinic
  • ЗАКАЖЕТЕ ПРЕГЛЕД

    На располагање Ви се врвни трихолози, дерматолози и пластични хирурзи.

  • ПОВИКАЈТЕ НЕ