Алопеција тоталис е состојба на целосно губење на косата на скалпот. Тоа е последната фаза на алопеција ареата.

За да ве утешиме веднаш, не секое опаѓање на косата во кругови ќе се развие во целосно опаѓање на косата. Имено, тој процент е многу мал – само 5% од луѓето со алопеција ареата остануваат целосно без коса.

Причините за алопеција тоталис сè уште се дискутабилни. Повеќето трихолози се согласуваат дека станува збор за автоимуно заболување во кое генетиката исто така игра важна улога. Може да се појави на сите возрасти, но најчесто е кај тинејџери и млади луѓе на возраст од 15 до 29 години.

Симптоми на алопеција тоталис

Главниот и единствен симптом на алопеција тоталис е целосно отсуство на влакна на главата. Многу ретко, се јавуваат и други знаци кои укажуваат на тотално опаѓање на косата.

Кај некои луѓе се јавува чешање, пецкање, па дури и болка на скалпот. Понекогаш состојбата на алопеција тоталис се опишува со чувство на собрана и многу затегната коса.

Тоталното опаѓање на косата може да започне со опаѓање на косата во кругови што се шират се додека не го зафатат целиот скалп. Понекогаш опаѓањето на косата се случува одеднаш и напредува многу брзо до целосна ќелавост.

Покрај опаѓањето на целата коса од главата, кај луѓето со овој проблем може да се забележат и кршливи нокти кои лесно се кршат и пукаат.

Алопеција тоталис е непредвидлива, па затоа понекогаш може да дојде до опаѓање на сите влакна на телото, односно алопеција универзалис. Раниот третман на алопеција тоталис ја намалува можноста таа да напредува и да влијае на целото тело.

Зошто се јавува алопеција тоталис?

Лекарите и научниците сè уште немаат прецизен и единствен одговор на прашањето која е причината за алопеција тоталис. Најчестиот одговор е дека станува збор за автоимуно заболување, односно последица на лош имунолошки систем.

Имунолошкиот систем погрешно ги идентификува фоликулите на косата како потенцијална закана, ги напаѓа и уништува. Чувствителноста на алергени, токсини и патогени го ослабува имунитетот, што се одразува и на опаѓањето на косата.

Некои научници ја поврзаа оваа состојба со екстремен или хроничен стрес. Ова секако има смисла, бидејќи знаеме дека стресот значително ја намалува одбрамбената моќ на организмот.

Истражувањата покажале дека генетиката исто така игра важна улога во тоа дали во одреден момент целосно ќе ја изгубите косата. Ако некој во семејството има алопеција и проблем со опаѓање на косата, вие сте изложени на поголем ризик од тотална алопеција.

Луѓето со други автоимуни болести, нарушувања на тироидната жлезда и дијабетичари се исто така изложени на ризик. Алопеција тоталис подеднакво ги погодува и жените и мажите.

Дали косата повторно ќе порасне?

Алопеција тоталис е недоволно истражен проблем на опаѓање на косата. Може да се манифестира како привремена или трајна состојба.

Исто како што не се знае точно зошто се појавува, така нејзиниот понатамошен тек не може да се предвиди.

Понекогаш се случува имунолошкиот систем да престане да ги напаѓа фоликулите на косата и косата повторно да расте. Ова може да се случи без никаква позната причина, дури и после години откако ќе паднат првите влакна на косата.

Сепак, статистиката не остава многу простор за оптимизам и надеж за таков исход. Ако поминат повеќе од две години, тешко дека влакната ќе растат сами.

Трихолозите се одлучуваат за индивидуална комбинација на методи, третмани и препарати за третман на истата.

Откако нема да ги добијат посакуваните резултати брзо, повеќето луѓе се откажуваат од обидот и се одлучуваат да носат перика.

Како да се соочите со губитокот на косата?

Се будите и на перницата наоѓате прамен коса. По миењето, се чешлате и опаѓа сè поголем број влакна. Во еден момент, одразот што ве гледа од огледалото е целосно без влакна. Кошмар низ кој, за жал, поминуваат некои луѓе и на јаве.

Справување со губитокот на косата е многу непријатно и болно. Особено кај жените, бидејќи дел од идентитетот оди со косата. Животот станува емотивен ролеркостер сè додека проблемот не биде целосно прифатен.

На некои луѓе им оди побрзо, а некои никогаш не го постигнуваат тоа. Анксиозност, депресија, безнадежност, тага и повлекување се најчестите реакции.

Луѓето се чувствуваат непривлечно и безвредно. Ако минувате низ вакво искуство, знајте дека не сте сами. Последно што треба да направите е да се предадете и да се повлечете.

Побарајте психолошка помош и поддршка од групи со сличен проблем. Таму ќе научите да не го сведувате вашиот идентитет на вашата коса, туку на вашата личност и другите квалитети.

Покрај тоа, со носење перика можете да ги испробате сите бои и фризури што отсекогаш сте ги сакале.

Предавањето не е опција, па затоа прифаќањето и справувањето со опаѓањето на косата не значи дека ќе се откажете од обидот да ја вратите. Совет е да побарате стручна помош од трихолог веднаш штом забележите дека косата ви опаѓа поинтензивно.

На овој начин, нејзиното опаѓање честопати може да се запре и да се спречи целосната ќелавост.

Спречување на алопеција тоталис

Сè уште не е целосно утврдено зошто луѓето ја губат целата коса. Затоа е тешко да се каже што можете сами да направите и да спречите тоа да се случи.

Засега, експертите обично покажуваат со прст кон генетиката, имунитетот и екстремен стрес. Не можеме да влијаеме на наследниот фактор.

Меѓутоа, ако забележите проблем со алопеција во вашето семејство, направете се што можете за да ја отстраните можноста тој ген да се активира.

Здрав начин на живот, разновидна урамнотежена исхрана, физичка активност, доволно сон и нега и одржување без агресивни состојки … тоа секако можеме да го направиме.

Стресните ситуации се дел од животот и секогаш ќе бидат. Треба да научиме да ги прифаќаме што е можно полесно и побрзо и на тој начин да не дозволуваме да влијаат на нашето здравје.

Методи и третмани за алопеција тоталис

Земајќи ја предвид општата состојба, придружните болести и терапии, доколку ги има, трихологот создава индивидуален план за третман на тоталната алопеција.

Поради сложеноста на проблемот, се комбинираат различни методи и производи, за кои е најважно да немаат несакани ефекти и не можат да му наштетат на вашето тело на кој било начин.

Сите препарати и формули што ги користиме во третманот на алопеција се 100% природни, сертифицирани и препорачани од светски познати институции.

Нивната ефикасност е потврдена со научни истражувања, и уште поважно, задоволни клиенти на кои им е помогнато да постигнат оптимално здравје и изглед на косата.

Кога почнувате да губите коса, не губете надеж, бидејќи во нашиот центар можете да слушнете многу успешни приказни за луѓе кои ја вратиле косата со нашата стручна помош.