Трихолог е експерт за проблеми со косата и скалпот кои може да се појават во различни облици. Преку зголемено опаѓање на косата или иритација на скалпот. Проблемите со косата може да се поделат во три категории:

  • проблеми со опаѓање на косата
  • проблеми со скалпот
  • проблеми со квалитетот на влакното

Секој од овие проблеми бара сериозен пристап на лекување. Проблемите со опаѓање на косата вклучуваат различни форми на алопеција. Додека проблеми со скалпот може да се појават во форма на себореа, првут, фоликулитис или псоријаза. Ако косата е премногу масна, сува или тенка, таа исто така бара посебна грижа.

Кога се појавуваат проблеми со косата, погрешно е да побарате совет од фризер. Или самостојно да купувате производи за нега. Фризерот можеби е експерт за фризура и боење на косата, но нема целосен увид во здравјето на косата и скалпот. На пазарот сигурно има квалитетни маски и балсами кои помагаат во обновувањето на косата. Но не одговараат на сите типови коса. Затоа е попаметно прво да се направи преглед од трихолог – специјалист за коса.

Кога е време да посетите трихологАко забележите дека вашата коса е безживотна и слаба, зголемено опаѓа или пука, потребен ви е стручен совет од трихолог. Нормално е да губите помеѓу 70-100 влакна дневно. Исто така, вообичаено е косата да опаѓа повеќе во текот на сезонските периоди. Меѓутоа, ако забележувате влакна насекаде околу вас подолг период, за жал, имате причина да се грижите. Побарајте стручна помош од трихолог, бидејќи понекогаш превенцијата е единствениот лек против ќелавост.

Покрај андрогената алопеција или наследна ќелавост, која е најчеста причина за губење на косата кај мажите и жените, телоген ефлувиум е исто така честа болест, која исто така се нарекува стресна ќелавост, бидејќи нејзиниот предизвикувач е ненадеен или акумулиран стрес. Друга форма на ефлувиум е анаген ефлувиум, кој е предизвикан од цитостатици и разни токсини.

Во основа, секоја невообичаена промена на косата или скалпот е добра причина да се направи трихоскопија.

Трихолошка анализа и дијагностикаЗа да се утврди точната причина за опаѓање на косата се изведува трихолошка анализа или трихоскопија Овој модерен метод за дијагностицирање е од клучно значење за понатамошниот тек на третманот и се изведува со помош на трихоскоп. Тоа е уред кој се состои од сонда поврзана со специјален софтвер и монитор.

Трихологот ја става сондата на главата на пациентот и со нежни движења ја поминува сондата низ целиот скалп. Тој добива зголемена слика на скалпот на мониторот, што му овозможува правилно да ги забележи сите промени на косата и скалпот. Трихолошката анализа не ги вклучува само резултатите добиени со трихоскоп, туку и анализите на крвта и хормоните се вклучени во дијагнозата со цел да се добие најкомплетната слика за причината за болеста.

Секоја коса е специфична и уникатна. Покрај внатрешните или медицинските фактори, на нејзиниот квалитет може да влијае и надворешната средина, разните третмани и препарати. Гледањето на поголемата слика за проблемите со косата и причините што можат да бидат причина за нејзино губење или оштетување се гарантиран пат до успешен лек со примена на соодветни третмани против опаѓање на косата.

101 Hair Clinic е меѓународно акредитиран трихолошки центар

101 Hair Clinic е меѓународно акредитиран трихолошки центар од страна на Институтот за истражување на болести на кожа и коса во Пекинг. Нашите професори по клиничка трихологија, нашите доктори трихолози и останатиот медицински кадар е акредитиран и лиценциран од страна на Институтот за истражување на болести на кожа и коса.

Доколку имате проблеми со косата или скалпот, советуваме навреме да се обратите на нашиот искусен медицински тим. Колку порано започнете со третирањето на Вашиот проблем, толку подобри се изгледите за успешен третман и максимално видливи резултати во стимулација на раст на косата.