Опаѓање на коса кај деца може да биде многу трауматско искуство и за децата и за родителите. Овој проблем негативно влијае на деликатната психа и детска самодоверба. За среќа, алопеција кај деца се јавува многу поретко, до 3% од децата ја доживуваат оваа непријатна ситуација.

Опаѓање на коса кај деца е честа појава и, како и кај возрасните, е дел од животниот циклус на косата. Косата активно расте, потоа влегува во фаза на мирување и конечно паѓа, а се заменува со нова коса. Доколку се наруши овој природен проток, постои зголемено опаѓање на косата, а нова коса не расте. И тогаш е време да реагираме.

Губење на косата кај деца може да биде привремено или трајно.

Ако забележите дека косата на вашето дете одеднаш паѓа, се проретчува или се менува во квалитет, треба веднаш да ги побарате причините и решението. Не чекајте проблемот да се реши спонтано. Никогаш не обидувајте се да го третирате самостојно, особено без да слушате непрофесионален совет од околината и интернет порталите.

Форми на опаѓање на коса кај деца?

Причините за опаѓање на косата кај деца се различни и индивидуални. Сепак, трихолозите разликуваат неколку вообичаени причини за алопеција кај децата.

Алопеција ареата

Како знаете дали вашето дете има алопеција ареата? Ќе ја препознаете според карактеристичното опаѓање на косата во форма на округли печати. Тоа е автоимуна болест и кај голем број деца косата повторно расте. Кај 5% од децата, се развива во алопеција тоталис или алопеција универзалис, што значи целосно губење на косата на главата и на целото тело. Нема специфичен лек за овој проблем, но постојат методи за лекување на алопеција ареата кои ја држат болеста под контрола и го забрзуваат повторно растењето на косата. Децата со оваа болест ќе реагираат на сите стресни ситуации со привремено опаѓање на косата.

Тинеа капитис

Тинеа капитис е најчеста причина за опаѓање на косата кај децата. Тоа е габа која ги напаѓа косата и скалпот. Таа е многу заразна, лесно се пренесува и затоа е најчеста кај деца на училишна возраст. Ќе ја препознаете по бели наслаги на главата, слично на првут и зголемено чешање. Влакното изгледа како прекинато и личи на црна точка. Охрабрувачки е тоа што тинеа капитисот лесно се лекува со антифунгални терапија и специјални шампони, но мора да бидете доследни и упорни во примената. Поради ова, но и други инфекции на скалпот, на децата не им се препорачува да делат постелнина, крпи, чешли, капи и шноли.

Телоген ефлувиум

Понекогаш децата реагираат на голема емоционална или физичка траума со зголемено опаѓање на косата. Хирушки интервенции, висока температура, преживеан страв или стрес, рестриктивни диети и ненадејно слабеење, некои терапии можат едноставно да го прекинат циклусот на раст на влакното, или да го стават во фаза на телоген (во мирување). Оваа состојба е привремена и минлива, па најчесто косата расте сама по 6 месеци до една година.

Тракциона алопеција

Тракциона алопеција се јавува како последица на механичка траума на косата. Таа е предизвикана од премногу затегнати пунџи, опавчиња, плетенки, клипови, популарни додатоци и шноли, но и хемиски препарати и апарати за нега и стилизирање на косата. На тој начин, се оштетува фоликулот на косата, па се јавува опаѓање на косата, најчесто кај девојчињата. Ако забележите зголемено опаѓање на косата, особено на залистоците, веднаш „оставете ја слободна“. Не дозволувајте трајно оштетување, бидејќи тогаш третманот е покомплициран и подолг.

Трихотиломанија

Косата паѓа се повеќе и повеќе ако детето има опсесивна компулсивна потреба постојано да ја влече, извртува и допира. Ова нарушување е предизвикано од одредена траума, а детето се ослободува од напнатост со влечење на косата. Ќелавоста затоа е поизразена на страната на доминантната рака. Во третманот на трихотиломанија кај деца, потребно е да се вклучи и психолог покрај трихологот.

Опаѓање на косата кај децата поради хормони

Хормоналната нерамнотежа поради нарушувања на тироидната жлезда може да предизвика зголемено опаѓање на косата. Во терапијата, покрај третманот на алопеција, потребно е и третман на тироидната жлезда.

Третман на опаѓање на коса кај деца

Зголеменото опаѓање на косата кај децата е аларм и знак дека детето има голем здравствен проблем. Во третманот на алопеција кај децата, затоа, во исто време, се работи на третман на опаѓањето на косата, но исто така се решава и причината.

Веднаш штом ќе забележите опаѓање на косата кај детето, побарајте совет од педијатар. Колку побрзо побарате стручна помош, толку побрз и поуспешен е третманот на опаѓање на косата кај децата.

Охрабрувачката вест е дека кај повеќето проблеми со опаѓање на косата кај децата, таа расте повторно по некое време. За поголеми оштетувања на фоликулите, постојат одредени методи и подготовки за третман на алопеција, и најважно е да контактирате со верификуван специјалист.