Опаѓање на коса кај мажи не е само естетски проблем. Проретчувањето или опаѓањето на косата може да биде исклучително стресно искуство што влијае на самодовербата и вреднувањето на себе како личност.

Мажите се справуваат со опаѓањето на косата на различни начини.

Додека некои веднаш се помируваат со новата ситуација и ја прифаќаат ќелавоста како дел од нивниот нов стил, други се обидуваат на секој начин да ја прикријат или да го решат проблемот. Тешкото прифаќање на новиот изглед може да доведе до анксиозност, депресија и други емоционални проблеми .

И мажите на највисоки позиции не се имуни на опаѓање на косата. Сигурно кај поединци сте забележале несмасно префрлање на долг прамен коса, преку темето, на кое ветерот му е најголем непријател.

Опаѓањето на косата кај мажите не бира возраст, па ако сте жртва на генетика, можете да ги забележите првите знаци на наследна алопеција уште во адолесценцијата.

Причини за опаѓање на коса кај мажи?

Виновник број еден за опаѓање на косата кај мажите е генетиката. Ако сакате да знаете дали имате ќелавост во гените, погледнете ги бабите и дедовците, чичковците и вујковците. Бидејќи тоа се наследува и од женска и од машка линија. Професионално се нарекува машка андрогена алопеција. Бидејќи машките хормони, меѓу другото, го регулираат растот и квалитетот на косата.

Истражувањата покажуваат дека над 50% од мажите ќе имаат некаква форма на наследно опаѓање на косата пред 50-тата година од животот. Карактеристичното опаѓање на косата на слепоочниците во форма на буквата М или на темето од главата се нарекува машка шема на алопеција. Постојат дури 8 типови на машка андрогена алопеција.

Губење на косата кај мажите исто така може да биде предизвикано од стресни ситуации. Стресот предизвикува карактеристични форми на алопеција – телоген ефлувиум, опаѓање на косата во кругови (алопеција ареата) и трихотиломанија.

Нездравиот начин на живот, лошата исхрана и пушење, прекумерната употреба на производи за нега и стилизирање на косата, конзумацијата на креатин, одредени болести и фармаколошки терапии може да ги интензивираат генетските предиспозиции. И да доведат до опаѓање на косата кај мажите.

Што да преземете ако ви опаѓа косата?

Кога ќе почнат да се појавуваат првите знаци на опаѓање на косата, пред вас се неколку опции.

Како прво, веднаш штом забележите зголемено опаѓање на косата, не го игнорирајте. Консултирајте се со лекар. Бидејќи проблемите со косата можат да бидат аларм за сериозни здравствени проблеми.

Една од опциите е да ја прифатите ситуацијата. И да се навикнете на вашиот нов одраз во огледалото што е можно поскоро. Едноставно, препуштете се на природниот тек и ќелавоста може да стане заштитен знак на вашиот имиџ. Некои анкети покажуваат дека ќелавите мажи се доживуваат како поискусни, помажествени, со силен карактер.

Кога ќе забележите дека косата се проретчува, можете да побарате добар фризер. Кој ќе ја прилагоди новата состојба со соодветна фризура.

Ако одлучите да се борите против машката алопеција и не се согласувате со опаѓање на косата, вашиот најдобар пријател и сојузник е трихолог. И ќе предложи методи и препарати што можат да го поттикнат растот на косата и да запрат понатамошно опаѓање на косата.

Методи за третман на машка алопеција

Губење на косата кај мажите може да биде привремено или трајно. Добрата вест е дека има решение за сè. Ако го барате на вистинската адреса.

Современите достигнувања во трихологијата многу успешно ја третираат машката алопеција. Постојат бројни методи и препарати кои ја забрзуваат циркулацијата и ја подобруваат исхраната на фоликулите. Што резултира со повторно растење и подобрување на квалитетот на влакното. Мезотерапија на коса, ласерска терапија на алопеција, PRP плазма терапија, трансплантација на коса, се едни од најуспешните третмани за машка алопеција.

Најважно е да изберете докажани експерти кои имаат видливи резултати зад себе и да користат препарати од природно потекло и состав кои не се штетни за здравјето.

Главната препорака за 101 Hair Clinic се успешните приказни на клиентите на кои им ја вративме косата и насмевката на нивните лица.

Секој организам е единствен, така што ние во 101 Hair Clinic пристапуваме на секој клиент на тој начин.