Се повеќе и повеќе луѓе имаат проблеми со косата и скалпот. Експертите велат дека овој феномен може да биде поврзан со нездравиот начин на живот, употреба на непроверени препарати, непрофесионални третмани и акумулиран стрес. Иако проблемот со губење на косата првично беше поврзан со мажите, факт е дека сè повеќе жени се соочуваат со ова непријатно искуство. За успешно лекување на алопеција, потребно е прво да се направи точна дијагноза на проблемите со косата.

Сите знаеме дека е нормално меѓу 50 и 100 влакна да испаѓаат секој ден. Исто така, нема причина да се грижите дали косата повеќе опаѓа за време на сезонските периоди, во пролет и есен. Меѓутоа, ако косата хронично испаѓа, мора да се преземат мерки за нејзино закрепнување и регенерација.

Причините за губење на косата може да бидат различни. И затоа е многу важно да се утврди точната причина за овој проблем. Најчестите причини за губење на косата се стареењето, наследните фактори, хормоналните промени, како и одредени медицински проблеми и лекови.

Зголеменото опаѓање на косата или алопеција се јавува подеднакво и кај мажи и кај жени. Постојат различни видови на алопеција. И секоја бара посебен пристап и план на лекување. Овој проблем најчесто се среќава кај мажите во доцните дваесетти години. А кај жените малку подоцна, најчесто за време на менопаузата.

Видови алопеција?

Алопецијата покрај естетскиот проблем предизвикува и емоционален стрес. Стресот е еден од најчестите предизвикувачи на опаѓање на косата. Така што проблемот може да се влоши само затоа што создава магичен круг. Неопходно е да се побара лекарска помош што е можно поскоро. Бидејќи само професионалните третмани против опаѓање на косата можат да го запрат овој проблем. И да ја вратат косата во нејзиниот првобитен квалитет и густина.

Според начинот на губење на косата, разликуваме неколку видови алопеција. Најчеста форма на алопеција се машката и женска андрогена или наследна алопеција. А потоа следи алопеција ареата или губење на косата во кругови. Алопеција ареата може да доведе до целосно губење не само на косата на главата, туку и на косматите делови на целото тело. Многу честа форма на алопеција е истенчувањето на косата – телеген ефлувиум. Како и многу агресивниот анаген ефлувиум кога косата испаѓа во снопови.

Алопеција опфаќа и компулсивно-опсесивно нарушување преку влечење на косата, опаѓање на косата и нејзино истенчување како резултат на врзување во репче, третман со агресивни хемикалии и процедури, опаѓање на косата после породување, дифузно опаѓање на косата и друго.

Методи за третман на алопеција

За третман на алопеција, многу е важно да се утврди точната причина за проблемот и потоа да се преземат соодветни мерки. Понекогаш е неопходно да се комбинираат неколку различни третмани, вклучувајќи специјални препарати за нега на коса и скалпот.

Една од најпопуларните методи е мезотерапија на косата и е многу ефикасен кога причината за опаѓање на косата е наследен фактор. PRP третманот за коса е иновација во третманите за стимулирање на раст на косата. PRP третманот за коса ја обновува „минијатуризацијата“ на фоликулите на косата погодени од DHT (ДихидроТестостерон) и генетските фактори.

Проретчувањето на косата може успешно да се реши и со помош на карбокситерапија, која вклучува оксигенација на проблематични делови на скалпот и дава најдобри резултати во комбинација со ласерска терапија. Ласерската терапија е многу ефикасна во подобрувањето на растот на косата и размножувањето на клетките на фоликулите на косата.

Со помош на пулсирачка магнетна терапија со ниска фреквенција, насочени пулсирачки бранови на радиофреквенции се применуваат на скалпот со цел да се стимулираат фоликулите на косата и да се подобри циркулацијата на крвта во нив. Тие, исто така, ги активираат фоликулите, што резултира во подебели влакна, и погуста коса.

Косата исто така може да испадне поради недостаток на кислород. Овој проблем на губење на косата се решава со инфузија на чист кислород, со што се зголемува циркулацијата и се подмладува ткивото околу фоликулите на косата. Ако причината за опаѓање и слабата коса е неможноста на скалпот да ги апсорбира активните супстанции што се користат во третманите за раст на коса, овој проблем може да го реши сонофорезата како форма на ултразвук.

За оние кои целосно ја изгубиле косата или имаат значително проретчување, единственото решение може да биде трансплантација на коса. Ова е најефективниот третман кој се спроведува под локална анестезија. Самата постапка е безболна, а конечните резултати се видливи после 6 месеци. Трансплантираната коса не испаѓа. Но, за остатокот од косата мора и понатаму да се грижите.

Индивидуалниот пристап е најбитен

При третирање на проблемот со ќелавост, слаба и оштетена коса, индивидуалниот пристап кон секој клиент е многу важен. Генетиката, медицинската историја, навиките во исхраната, количината на стрес, околностите во кои живее и работи клиентот, се исклучително важни за да се утврди планот за третман. Само на овој начин може да се постигнат долгорочни, задоволителни резултати.

Јавете се или дојдете кај нас, ви стоиме на располагање за дополнителни прашања и информации.